miercuri, 12 martie 2008

Femeia din "Pildele lui Solomon"

"Unul dintre lucrurile care mă uimesc cel mai mult despre "femeia înţeleaptă" din "Pilde" 31 este faptul că ea este atât de altruistă. Nu caută "împlinirea de sine"; nu este interesată să promoveze în "cariera ei", să aibă propriul cont în bancă sau să i se recunoască meritele personale. Dimpotrivă, ea nu pare absolut deloc preocupată de interesele şi nevoile personale, alegând în schimb să se concentreze asupra modalităţilor prin care poate să împlinească nevoile soţului şi copiilor ei, precum şi nevoile comunităţii în care trăieşte.
Am putea fi tentate să fim de acord cu o concluzie foarte des întâlnită, aceea că femeile casnice sunt o categorie asuprită. Dar priviţi la femeia aceasta:
-ea este bine îmbrăcată (versetul 22);
-ea şi familia ei au hrană suficientă, astfel încât pot să împartă cu ceilalţi (vers. 15-20);
-trăieşte o viaţă ordonată; este stabilă din punct de vedere emoţional şi nu este împovărată de teamă pentru viitor (vers. 21-25);
-soţul ei o adoră, îi este credincios, simte că este "una la un milion" şi îi spune lucrul acesta şi se laudă cu ea faţă de prietenii lui (vers. 11, 28-29, 31);
-copiii ei o respectă şi o laudă (vers. 28).
Mie nu mi se pare că aceasta este descrierea unei femei asuprite! De fapt, care femeie nu ar fi extrem de fericită să fie astfel răsplătită? Dar cum a ajuns ea să abă parte de aceste "beneficii"? Nu insistând ca soţul ei să-şi suflece mânecile şi să o ajute pe lângă casă (deşi nu este absolut nimic greşit ca un bărbat să facă lucrul acesta), ci alegând drumul slujirii - făcând din împlinirea nevoilor familiei prioritatea ei numărul unu (după relaţia cu Dumnezeu)." ( "Minciuni pe care le cred femeile", de Nancy Leigh DeMoss )

Niciun comentariu: